Verf op waterbasis tips

Verf op waterbasis is de laatste jaren sterk verbeterd van kwaliteit. Gelukkig maar want de schilder mag binnen dan ook niet meer met oplosrijke verf (terpentine-basis) werken. Het is zelfs in de ARBO wet geregeld: voor professionele schilders is verf op waterbasis bij binnenschilderwerk verplicht.
Werk altijd snel met verf op waterbasis want de droging is sneller. Maak van te voren een plan hoe er het beste "nat-in-nat" kan worden gewerkt.


 

-De voordelen van verf op waterbasis:

  • Geurarm
  • Sneldrogend
  • Niet vergelend
  • Minder milieubelastend
  • Makkelijk de handen/kwasten reinigen
  • Verdunbaar met gewoon water

-De nadelen van verf op waterbasis:

  • Omdat het snel droogt kunnen aanzetten eerder ontstaan.
  • Minder snelle doorharding (ca. 3 weken)

 


 

-Kun je schilderen met waterbasis verf als je zwanger bent? Kun je acrylverf gebruiken voor de babykamer?
In gewone alkyd verf zitten gevaarlijke stoffen (terpentine) die je makkelijk inademt. Zeker als je niet goed ventileert kan verven dan schadelijk zijn voor de gezondheid. Liever dus helemaal niet doen als je zwanger bent. Het zenuwstelsel van je kind kan daar negatieve gevolgen van ondervinden. 
Als je toch perse wilt verven, gebruik dan een verf op waterbasis (Acryl) en ventileer goed. Deze kun je veilig gebruiken in de babykamer.


 

-Is waterbasis verf overschilderbaar? Kun je waterbasisverf overschilderen met terpentine verf?
Ja, verf op waterbasis kun je binnen overschilderen met een terpentine verf mits de laag wat ouder is. De verflaag moet een aantal maanden goed uitgehard zijn. (Als dit niet het geval is dan zal de verse rubberachtige laag flink kaal geschuurd moeten worden.)
Schuur en ontvet altijd goed. Voor de zekerheid raden wij aan om er een speciale grondlaag overheen te zetten: universele primer die zorgt voor een goede brug tussen de lagen.-Kan een verf op waterbasis over terpentine verf heen?
Een verf op waterbasis kan altijd over een gewone alkyd verf (terpentine basis) heen.
Ontvet goed en schuur wat intensiever/groffer dan normaal tussen de twee lagen. U kunt hiervoor prima een z.g.n. scott-brite schuurmatje voor gebruiken.