Keukenkastjes opknappen/verven/schilderen


Hoe kan ik het beste mijn keukenkastjes schilderen en opknappen?

Keukenkastjes kunnen uit verschillende materialen bestaan. 
Voor de volgende verftips gaan we uit van een houten plaatmateriaal met een kunsstof toplaagje.

-Het beste kunt u de kastdeurtjes en lades demonteren en op een makkelijke, stofvrije plaats verder bewerken.

-Ontvet de kastjes goed met een verfreiniger. Gebruik geen ammoniak omdat deze te weinig ontvettende eigenschappen heeft.

-Schuur met de hand heel lichtjes alle kastjes. Het beste kunt u hiervoor een fijne scott-brite schuurmatje gebruiken. U ziet het oppervlak iets dof worden. Wrijf één richting op omdat de krasjes anders te veel zichtbaar worden. Gebuik dus geen schuurmachine omdat u anders door de toplaag heen schuurt! Pas ook met de hand schuren op dat u de kantjes niet kaal maakt.

-Laat het schuurstof geruime tijd neerdalen. Als u gelijk gaat schilderen dwarrelt al het stof later in uw natte verf...

-Maak de kastjes stofvrij met een vochtige doek en laat dit even drogen.

-Vlak voordat u gaat schilderen is het aan te raden om nog een keer met een kleefdoekje het oppervlak te behandelen. Dit zijn speciale doekjes om het stof te verwijderen en verkrijgbaar bij de verfspeciaalzaken. Aanrader!

-Gebruik als grondlaag een speciale primer voor kunststof: Bijvoorbeeld multi-primer (afwerking terpentine basis) of universele grondverf (afwerking waterbasis).

-Na de grondlaag weer handmatig heel licht schuren met bijvoorbeeld korrel P240 en stofvrij maken met een kleefdoekje.

-Werk de keukenkastjes af met twee lagen krasvaste verf. Bijvoorbeeld: Sikkens Satura Plus verf  of Sigma s2u satin verf. Dit zijn zijdeglans verven op terpentinebasis maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een krasvaste hoogglans verf of voor waterbasis verven. Tussen de lagen weer heel licht schuren (opdoffen) en stofvrij maken met een kleefdoekje.

-Tip: Bewaar in een klein bakje/filmkokertje een beetje verf om later makkelijk een beschadiging te kunnen bijwerken met een penseeltje.